Musiikki on olennainen osa Kuhmon perusopetusta
Hyvälle kulttuurikaupungille on varmasti monta erilaista ja toimivaa määritelmää. On tärkeää, että kaupungissa on monipuolista kulttuurielämää ja paljon erilaisia tapahtumia. Mutta yhtä lailla tärkeää on se, kuinka kulttuuri on ihmisten jokapäiväisessä arjessa mukana.
Musiikin parissa Kuhmo tunnetaan hyvin monista suosituista tapahtumista, kuten Kamarimusiikista ja Musiikkijuhla Sommelosta. Ehkä hieman vähemmän tunnettua on, kuinka musiikki on Kuhmossa vahvasti mukana myös perusopetuksessa musiikkipainotteisen opetuksen (mup) muodossa.
Erityinen panostus musiikkiin aloitettiin kaupungissa jo vuonna 1985. Ensimmäiseksi opettajaksi valittiin tuolloin musiikkiin erikoistunut, nyt jo eläkkeelle siirtynyt luokanopettaja Eija Juntunen.
Reilun kymmenen vuoden ajan koulussa toimi musiikkiluokat 3-6 ja oppilaat olivat muissakin aineissa samalla luokalla. Nykyiseen musiikkipainotteisen opetuksen malliin siirryttiin vuonna 1998, ja nyt oppilaat tulevat musiikintunneille kahdesta eri perusryhmästä.
Vuosien aikana kaupunkiin on syntynyt mup-opetuksen myötä monia arvokkaita perinteitä kuten alakoululaisten keväiset mup-konsertit sekä joulunajan kantaatit, joissa Kuhmon koko musiikkipainotteinen kaarti, kolmosluokkalaisista aina lukion vanhimpiin asti, esiintyy joko kirkossa tai Kuhmo-talolla.
Kuhmoon on syntynyt mup-opetuksen myötä monia arvokkaita perinteitä kuten alakoululaisten keväiset mup-konsertit.
– Olemme aina pyrkineet siihen, että jokainen lapsi saa koulu-uransa aikana olla ainakin kerran isommassa tapahtumassa esiintymässä, Juntunen toteaa.
Lukioon musiikkilinja on perustettu vuonna 2000, ja Kuhmoon tullaan musiikkipainotuksen vuoksi käymään lukiota myös muilta paikkakunnilta.
Musiikkipainotteinen opetus tarjoaa lapsille ja nuorille musiikillisten elämysten lisäksi paljon hyödyllisiä valmiuksia ja taitoja.
– Mupit saavat hyvää esiintymiskokemusta. Se luo pohjaa monelle muullekin taidolle, kun saa esiintyä välillä suurenkin yleisön edessä, Juntunen näkee.
Lisäksi yhteispelin pitää sujua, jotta kokonaisuudesta tulee hyvä.
– Kun yhdessä esiinnytään, täytyy ottaa toiset huomioon.
Myötätuulessa kohti juhlavuotta
Mup-opetuksen monipuolinen luova tekeminen tarjoaa lapsille ja nuorille virikkeitä ja valmiuksia hakeutua musiikkialalle tai musiikkiharrastuksen pariin. Alakoulussa musiikin opetusta on neljä tuntia viikossa.
– Siinä ajassa ehtii syventyä musiikkiin niin paljon paremmin, ja lapsella ehtii taidot karttua, Tuupalan yhtenäiskoulun mup-opettaja Hanna-Liisa Pikkarainen toteaa.
Kuhmon pitkäjänteinen työ musiikkikasvatuksen parissa kantaa runsasta hedelmää, sillä kaupungista on tullut kokoonsa nähden paljon musiikin ammattilaisia, esimerkiksi muusikoita, musiikin opettajia ja musiikkiterapian ammattilaisia. Esimerkiksi nykyisistä mup-opettajista Henriikka Karppanen ja Tuomas Ronkainen ovat itse entisiä musiikkiluokkalaisia.
Vielä useammalle musiikki on jäänyt elinikäiseksi harrastukseksi. Mainio mahdollisuus kokea ja kokeilla jopa ammattiin tähtäävää musisointia on jokakesäinen kesämuusikkotoiminta. Moni nuori on saanut siitä ponnahduslaudan jatko-opintoihin.
Pikkarainen kertoo, että lasten mielestä parasta on, kun oppii soittotaitoja ja saa soittaa erilaisia soittimia.
– Yhdessä tekemisen meininki, laulaminen ja se, että on kivoja kavereita, joiden kanssa harrastaa musiikin parissa, Pikkarainen listaa lasten mielestä mup-opetuksen parhaita puolia.
Kuhmon musiikkipainotteinen opetus jatkuu hyvässä myötätuulessa ja kattavassa yhteistyössä esimerkiksi musiikkiopiston ja Kamarimusiikin kanssa.
– Se on jotenkin niin erityistä, miten Kuhmossa tehdään tätä monipuolista musiikkikasvatusta yhdessä eri organisaatioiden kanssa, Pikkarainen toteaa.
Ja melko pian, vuonna 2025, on edessä mup-toiminnan 40-vuotisjuhlat. Millaisia konsertteja juhlavuotena mahdetaankaan nähdä?
Tutustu perusopetukseen Kuhmossa