Kuhmon yhdistystoiminnan kehittämishanke

Kehittämistyön tavoitteena on tuoda kuhmolaisia yhdistyksiä yhteen edistäen yhteistoimintaa sekä yhteisten toimintamallien kehittämistä. Työn aikana työtä saadaan alulle ja kehittämistyötä on hyvä jatkaa myös hankkeen jälkeen. Hankkeen yhtenä tavoitteena on kartoittaa yhdistystoimintaan soveltuvia tiloja Kuhmossa. Tila-asiaa viedään hankkeessa eteenpäin mahdollisuuksien mukaan, toiveena yhteisten tilojen käyttöönotto (tilojen suunnittelu ja toteuttaminen talkootyönä).

Kuhmo on 275 yhdistyksen (12.2.2025 Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterissä) kotipaikkakunta ja yhdistystoiminta on monipuolista. Yhdistyksillä on myös monenlaisia haasteita, joihin hankkeessa pureudutaan.

Hankkeessa kehitetään eteenpäin kestävän kehityksen sopimusmallia, jolla eri toimijat sitoutuvat yhdessä kaupungin kanssa edistämään kaupunkistrategian arvojen mukaista kestävää kehitystä, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Sopimusmallista on tarkoitus saada pysyvä toimintatapa. Sopimusten kautta voidaan sopia pidempikestoisesta yhteistyöstä yhdistysten ja kaupungin välillä. Keväällä 2024 toteutettiin ensimmäisen sopimuksen kautta LC Kuhmon Helenojen toimesta Digineuvontaa kuntalaisille ja toiminta jatkuu 2025 kevään. Olisiko teillä yhdistyksessä ajatuksia tai toiveita yhteistyöstä?
Kaupunki tukee yhdistysten toimintaa avustusten, maksuttomien kokoontumistilojen ja asiantuntijatuen muodossa. Lisätietoja löydät Avustukset ja tuet-sivulta.

Hankkeessa toteutetaan työpajoja ja tarjotaan yhdistystoimijoille neuvontaa liittyen mm. jäsenhankintaan, yhdistysten hallinnointiin, viestintään, toiminnan ja talouden suunnitteluun ja seurantaan sekä selvitetään mahdollisuuksia keventää yhdistysten hallinnollista taakkaa eri vaihtoehtoja tarkastelemalla. Työpajoista ja neuvontaan liittyvistä tilaisuuksista päivitetään tietoa hankkeen tapahtumasivulle, ja jaetaan tietoa eri kanavia hyödyntäen.

Verkosta löytyy myös erilaisia oppaita ja itseopiskelumateriaaleja yhdistystoiminnasta kuten Opintokeskus Siviksen tarjoamat materiaalit. Yhdistystoimija-itseopiskelumateriaalilla voi opiskella perustiedot ja taidot yhdistyksen tai pienen järjestön toiminnan pyörittämiseen, toimii sitten luottamushenkilönä, vapaaehtoisena tai työntekijänä.

  • Itseopiskelumateriaali koostuu viidestä eri jaksosta: yhdistyshallinnosta, taloushallinnosta, varainhankinnasta, viestinnästä ja riskienhallinnasta. Ne sisältävät keskeistä tietoa, tapausesimerkkejä ja tehtäviä. Jaksojen lopuksi voit testata osaamistasi. Yhden jakson opiskelu vie noin 1–1,5 tuntia. 

Valtakunnallisten kattojärjestöjen VALO (liikunta- ja urheiluala), SOSTE (sosiaali- ja terveysalan) sekä Allianssin (nuoriso- ja kasvatusala) julkaisema  Yhdistysten Hyvä Hallintotapa -suositus. Kansalaisareenan verkkosivuilla on luettavissa opas vapaaehtoisten hyvinvointiin. Oppaan ovat kirjoittaneet Anne Porthén, Marjo Salmela ja Satu Puolitaival, Kansalaisareena ry:stä. Oppaan editointi ja verkkototeutus: Eve Lahikainen. Kansalaisareenan sivuilta löytyy myös erilaisia tapahtumia ja verkkokoulutuksia.

Yhdistykset voivat ilmoittaa omista harrastemahdollisuuksista sekä tapahtumista kätevästi Lähellä.fi -palvelussa. Palvelusta tiedot siirtyvät myös Tapahtumien Kainuuseen. Pääset tutustumaan palveluun tarkemmin täältä. 
Palvelusta on tarjolla verkkokoulutuksia, tiedot koulutuksista löydät Lähellä.fi-infotilaisuudet ja viestinnän koulutukset 2025.
Seuraavat koulutukset ovat:

  • 4.3. klo 13-14:30 Lähellä.fi-info, aiheena LähelläPro. Ilmoittaudu 3.3. klo 12 mennessä täältä
  • 1.4. klo 17-18:30 Lähellä.fi-info. Ilmoittaudu 31.3. klo 12 mennessä täältä. 

Hankkeessa kiinnitetään huomiota uusiin kuntalaisiin heidän saamisekseen mukaan yhteisölliseen toimintaan. Yhtenä toimena käynnistetään kuntakummitoimintaa, joka tukee uusien paikkakuntalaisten kotoutumista Kuhmoon. Hankkeen tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta yhdistyksistä ja niiden tarjoamista harrastusmahdollisuuksista, joka tuo yhdistyksiin uusia jäseniä ja toimijoita. Hankkeessa käynnistetään Kuhmon alueen talkoolaispankki, joka tuo yhteen vapaaehtoistoimijoiksi haluavat ja talkoolaisia tarvitsevat. Pankkia on tarkoitus suunnitella yhdessä tapahtumatuotannon kanssa.

Hanke jakautuu viiteen työpakettiin:

TP1: Yhdistystoiminnan tilat

TP2: Kestävän kehityksen sopimukset

TP3: Neuvonta ja työpajat

TP4: Kuntakummitoiminta

TP5: Talkoolaispankki

Hankkeessa kartoitetaan yhdistysten tarpeita sekä haasteita ja haetaan yhdessä yhdistystoimijoiden kanssa näihin ratkaisuja. Lisäksi luodaan talkoolaispankki, käynnistetään kuntakummitoiminta sekä törmäytetään kuhmolaisia yhdistyksiä lisäten yhdistysten välistä tiedonvaihtoa sekä yhteistyötä. Yhteiset toimitilat sekä tapahtumat luovat matalankynnyksen paikkoja uusille kuntalaisille tutustua yhdistysten toimintaan, jolla tavoitellaan uusien jäsenten saamista mukaan yhdistystoimintaan. Tietoisuutta lisäämällä tuetaan myös uusien kuntalaisten asettumista Kuhmoon.

Kuhmon kaupunki toteuttaa hankkeen. Elävä Kainuu LEADER ry rahoittaa hanketta Euroopan maaseuturahastosta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 126 490 € ja toteutusaika 29.1.2024 – 31.1.2026

Lue lisää Hankkeen tapahtumista

Yhdistystoiminnasta sekä erilaisista tapahtumista ja hankkeen etenemisestä viestitään myös sosiaalisen median kanavilla: Facebook / Osaava Kuhmo  sekä Instagramissa tilillä Osaava Kuhmo. Jos yhdistyksellänne on toiveita hankkeessa pidettävien työpajojen tai tapahtumien suhteen, olkaa yhteydessä niin suunnitellaan yhdessä!

Hankkeessa syntyneitä blogikirjoituksia voit lukea täältä

———————————————————————-