Perusnäyttely
Kuhmon talvisotamuseon näyttelyssä voi tutustua tapahtumiin Kuhmossa talvisodan aikana. Interiööreissä eli sisätilanäkymissä esitellään mm. seuraavia teemoja evakko, kirkonkylä, rintamahuolto, lääkintähuolto, taistelut ja sodan jälkeinen aika.
Valokuvat
Näyttelyssä on 129 valokuvaa, joihin voi tutustua valokuvaluettelon avulla. Valokuvaluettelot ovat seuraavilla kielillä suomi, englanti, saksa, ruotsi, ranska ja venäjä. Valokuvista useat ovat valokuvaaja Veikko O. Kannisen kuvaamia.
Valokuvat ovat seuraavista kokoelmista:
- SA: SA-kuva, Puolustusvoimat, Helsinki
- KM: Kainuun museon kuvakokoelma, Kajaani
- KSI: Keski-Suomen ilmailumuseon kuvakokoelma, Tikkakoski
- VOK: V. O. Kannisen kuvakokoelma
- Merkitsemättömät kuvat: Kuhmon museon kuvakokoelma.
Kartat ja esineet
Museossa on esillä paljon Kuhmoon liittyviä karttoja ja talvisotaan liittyviä aitoja esineitä. Näyttelyn suurikokoisimmat esineet ovat panssarintorjuntatykki 37K/36 ja panssaroitu tykinvetäjä T-20 Komsomolets m 1940. Näyttelyssä on runsaasti lääkintähuolto esineitä.
Voit tutustua mm. sodan seuralaiskasveihin ja syöpäläisiin (russakat, täit).
Voit ottaa kuvia seurueestasi tykinvetäjän vierellä!
Pienoismallit
Talvisotamuseolla on esillä neljä pienoismallia: Saunajärven Luvelahden motti, Polikarpov R-5 ja Tupolev TB-3 lentokone sekä Suojeluskuntatalo Korpilinna.
Tutkijannurkkaus
Tutkijannurkkauksessa on käsikirjasto, Pohjois-Karjalan Numismaatikot r.y:n lahjoittamia talvisodan aikaisia seteleitä, talvisodan aikana Kuhmossa taistelleiden vironsuomalaisten vapaaehtoisten muistotaulu ja Kuhmon kyläkouluille hankittujen sodissa kaatuneiden kuhmolaisten sankaritauluja.
Käsikirjastossa on talvisotakirjallisuutta, haastatteluja, rintamamiesmatrikkeleita, Kuhmon talvisotaa koskevia kopioita Kansallisarkistosta (entinen Sota-arkisto) mm. talvisodan taistelukertomuksista sekä lotta- ja suojeluskunta-aineistosta.
Kirjallisuusluettelo
Tapahtumista talvisodan aikana on julkaistu paljon kirjallisuutta.
Museorakennus
Hiitolarakennus valmistui alunperin osaksi Kalevalakylää, Lasten Kalevalaksi. Rakennusta ei ehditty sisustaa. Museo sai tyhjän rakennuksen käyttöönsä loppusyksyllä 1993.
Rakennussuunnittelija | arkkitehti Heikki Kukkonen |
Rakennus valmistui | 20.6.1991 |
Talvisotanäyttelyn avajaiset | 1.7.1994 |
Talvisotamuseo-nimi | 1.1.2000 |
Muistolaatat
Talvisotamuseon tuulikaapin seinällä on esillä Suomen-poikien perinneyhdistys r.y:n ja Tammenlehvä Perinneliitto r.y:n muistolaatat.