Kannanotto: Luontomatkailun infran ylläpitäminen on välttämätön Kuhmon kehitykselle


Kuhmo on osa vetovoimaansa kasvattavaa Arctic Lakeland -matkailualuetta. Alueella on nostetta, mutta samaan aikaan luontomatkailuinfraa uhkaa Kuhmossa purkaminen. Miten Metsähallitus kompensoi jatkossa Ystävyyden puiston alueista tulevat tulomenetykset ja tukee luontomatkailun infran kehittymistä Kuhmossa?
Matkailu kiinnostaa niin kotimaisia kuin ulkomaisia matkaajia. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2024 touko–elokuussa yöpymisen sisältäneitä kotimaan vapaa-ajanmatkoja tehtiin 10,8 miljoonaa. Nousua edelliseen vuoteen on kymmenys. Samaan aikaan suomalaisten tekemät ulkomaanmatkat vähenivät.

Visit Finlandin tilastojen mukaan ulkomaan matkailu Suomeen kasvoi 10 prosenttia kaudella 2023–2024. Ulkomailla Suomi tunnetaan erityisesti talvikohteena. Tänä talvena lentoyhtiö TUI lennättää ensimmäistä kertaa ihmisiä Keski-Euroopasta Arctic Lakeland -alueelle. Vuosi sitten alue palkittiin parhaana pohjoismaisena luontomatkailukohteena.
Suomi-matkailun noste näkyy myös Metsähallituksen omissa kohteissa. Niihin tehtiin viime vuonna 8,6 miljoonaa käyntiä. Metsähallituksen mukaan rahasumma, jonka valtio sijoittaa kansallispuistoihin ja retkeilyalueisiin, palautuu yhteiskunnalle monikertaisesti paikallisena yritystoimintana ja työpaikkoina. Keskimäärin kansallispuistoissa kävijät tuovat lähialueelle yli 10 euroa jokaista puiston retkeilypalveluihin ja luontokeskuksiin sijoitettua euroa kohti. Retkeilyalueista on myös lähivirkistys- ja terveyshyötyä. Niiden rahallinen arvo on Luonnonvarakeskuksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmien mukaan noin 290 miljoonaa euroa vuodessa.
Nyt Metsähallitus on purkamassa Kuhmon luontomatkailua tukevaa infraa. Luontokeskus Petola perustettiin vuonna 1990 Ystävyyden puisto -hankkeen yhteydessä, mutta nyt Petolaa uhkaa lakkauttaminen. Osaa alueen retkeilyinfrasta ei enää ylläpidetä, ja osa infrasta on jo purettu.

”Samaan aikaan, kun Arctic Lakeland -yhteistyössä on vuosien työn tuloksena saatu avattua kansainvälistä matkailua Kainuuseen, Metsähallitus omilla toimillaan vetää mattoa alta lakkauttamalla Petolan Kuhmossa ja karsimalla luontopalvelujaan,” Kuhmon kaupungin elinkeinopäällikkö Pekka Horttanainen sanoo.
Kuhmon kaupunki haluaa muistuttaa, että Luontokeskus Petola ja Ystävyyden puiston tutkimuskeskus perustettiin aikanaan suojelualueiden perustamisen kompensaationa.

”Taustalla on laki, jota säädettäessä lähtökohtana ja reunaehtona oli, että Ystävyyden puiston perustamisesta aiheutuvat työpaikkamenetykset tulevat täysimääräisesti korvatuiksi. Yhteensä vaikutukseksi arvioitiin tuolloin kaikkiaan noin 10 työpaikan pysyvä vähennys. Kuhmolle tärkeälle metsätaloudelle suojelualueista on pysyvä taloudellinen vaikutus, pysyväksi tarkoitetusta kompensaatiosta ollaan nyt luopumassa. Aikoinaan annettu lupaus siis nyt rikotaan räikeästi”, Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen sanoo.
Jotta alueen pito- ja vetovoima vahvistuisivat, Kuhmon kaupunki edellyttää, että Metsähallitus takaa jatkossakin luontopalveluiden infran ja palveluiden kehittämisen.

”Ymmärrämme, että maailma muuttuu, mutta lakiin kirjatun kompensaation on toteuduttava tavalla tai toisella. Olemme tehneet konkreettisia ehdotuksia muista kompensaation toteuttamistavoista”, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari.
Jos Ystävyyden puiston alueiden suojelu säilyy ennallaan, miten suojelusta aiheutuvat taloudelliset menetykset kompensoidaan jatkossa Kuhmon kaupungille?

Lisätiedot:
Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen 044 725 5222
Kuhmon kaupungin elinkeinopäällikkö Pekka Horttanainen 044 7255 304
Kuhmon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari 044 332 9089